Boek Evacué in Apeldoorn

06/03/2017
/ / /
Comments Closed

Evacué in Apeldoorn 1944-1945

Evacué in Apeldoorn een verzameling van ruim vijftig ‘herinneringen’ aan de evacuatie, die zich vooral afspelen in Apeldoorn en omliggende dorpen. Om en nabij de 50.000 Arnhemmers moesten alles achterlaten wat ze bezaten. Waar ze heen gingen moesten ze allemaal zelf maar weten; de autoriteiten suggereerden Apeldoorn en Ede, het zuiden was ontoegankelijk. ‘Het is maar voor een paar dagen’, was vrij algemeen de overtuiging, want de geallieerden waren zo weer terug.

De meeste evacué’s kozen in Arnhem de Apeldoornseweg. Ze kwamen in eerste instantie terecht in Apeldoorn en omliggende dorpen en beleefden daar een barre winter vol gezelligheid, in een vijandige omgeving of iets daar tussenin. Toen ze na de bevrijding in hun stad terugkeerden vonden ze daar een woestenij: wat niet was weggebombardeerd was vernield, geroofd, onherstelbaar beschadigd.

Dat is nu zeventig jaar geleden. Onlangs heeft Apeldoorn daar weer bij stil gestaan. Op 25 september werd in Beekbergen, één van de ‘Apeldoornse’ toevluchtsoorden, bij de kruising Arnhemseweg/Engelanderweg, een Exodus monument onthuld

Evacué in Apeldoorn is samengesteld door de Apeldoornse stadshistoricus Wim Kroon.

Het boek van Wim Kroon, ‘Evacué in Apeldoorn’, is een uitgave van:
Apeldoornse Stichting Evacuatie 1944-1945,
Burgemeester Des Tombeplein 53,
7311 AK Apeldoorn,
Tel. 055-3556258.
Het boek kost 14,95 euro en is verkrijgbaar in de boekwinkels van Apeldoorn, Arnhem, Velp en Oosterbeek en via de website.
Auteur Wim Kroon is ook per email (w.kroon24@upcmail.nl) te bereiken.

Comments are closed.