Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Herdenking Exodus Arnhem – Apeldoorn

27/09/2019, 14:00 - 17:00

Op vrijdag 27 september a.s. wil het Erfgoedplatform Apeldoorn stilstaan bij deze Exodus middels het Herdenken, Beseffen en Beleven van deze evacuatie in zowel Arnhem als in Beekbergen en Apeldoorn.

Na het mislukken van De Slag om Arnhem in september 1944 moesten op Duits bevel alle inwoners van Arnhem en een deel van de Overbetuwe het oorlogsgebied verlaten; meer dan 50.000 burgers trokken vanuit Arnhem zowel via Groenendaal als Deelen naar Apeldoorn en kregen in Beekbergen via het Ned. Rode Kruis een adres voor onderdak toegewezen.

Na een voettocht ’s morgens vanaf Huissen naar het stadhuis van Arnhem zal ‘s middags een tocht door Beekbergen plaatsvinden, gevolgd door een officiële herdenking bij het Exodus monument aan de Arnhemseweg in Beekbergen om 14.00 uur. Later die middag zal vanaf 15.30 uur een Belevingstocht met kinderen, evacuatiegroep en muziekkorps door het centrum van Apeldoorn plaatsvinden, met vertrek vanaf de Brinklaan en via Mariastraat en Hoofdstraat naar CODA.

Aan deze Herdenking en Belevingstocht zullen personen deelnemen, die als kind deze evacuatie hebben meegemaakt c.q. de verhalen kennen van hun ouders.

De Herdenking bij het Exodus monument vindt plaats om 14.00 uur, met o.a. een toespraak van de burgemeester van Apeldoorn, mevr. Petra van Wingerden-Boers.

 

Gegevens

Datum:
27/09/2019
Tijd:
14:00 - 17:00