Bevrijdingsboom Hoog Soeren

Locatie
driesprong van zandwegen naast restaurant Het Jachthuis in Hoog Soeren
 
Ontwerp
H. en G. Schipper en J. Bouman (tevens uitvoering)
 
Opdrachtgever
Buurt- en belangenvereniging Hoog Soeren (hekje); mevrouw N. Coevoet-Teding van Berkhout (bordje)
 
Onthuld
boom geplant op zaterdag 23 maart 1946; bordje en hekje op 2 mei 1989; boom omgezaagd begin februari 2018, boomstronk verwijderd in maart 2018
 
Uitvoering
een Amerikaanse eik afkomstig uit het achterpark van Paleis Het Loo; de boom is ziek, moest worden verwijderd en zal worden vervangen 
 
Herdenkingsdatum
17 april
 

De bevrijdingsboom zoals die was (foto: Jan van den Heuvel)

Oorspronkelijk bordje en hekwerk (foto: Jelle Reitsma)

Canadese stafofficieren in Hoog Soeren

Nieuwe Apeldoornsche Courant van 26 maart 1946

resterende stronk

resterende stronk

Het verhaal achter het monument

Bij restaurant 'Het Jachthuis' maakt de doorgaande weg in Hoog Soeren een haakse bocht. In die bocht gaat er een zandweg rechtdoor en daar staat op ongeveer vijftig meter van de verharde weg af, een Canadese eik met een bordje dat herinnert aan 17 april 1945. Op die dag zijn Canadese troepen via het dorp in westelijke richting getrokken en hebben en passant dit dorp bevrijd. Van Duitse tegenstand was geen sprake meer. De ondersteunende Canadese artillerie ging op het open terrein naast het Jachthuis in stelling en in het dorp werd een commandopost ingericht.

Het dorp Hoog Soeren is de oorlog betrekkelijk goed is doorgekomen. De geïsoleerde ligging ervan en de aanwezigheid van omvangrijke, goed gecamoufleerde munitieopslagplaatsen hebben het dorp enigszins beschermd. In de laatste oorlogswinter werden veel mensen geronseld om in de depots te werken. Zo konden de beruchte razzia’s worden ontlopen. Hotel Oranjeoord was het Duitse hoofdkwartier van waaruit de munitietransporten werden geregeld. Op 16 april kregen de bewoners van Hoog Soeren opdracht het dorp te verlaten, omdat alle munitie zou worden opgeblazen. Door sabotage is maar een klein deel echt opgeblazen en daardoor is de schade in het dorp beperkt gebleven tot gebroken ramen en weggeblazen dakpannen. Slachtoffers zijn er niet gevallen.

Op zaterdag 23 maart 1946 werd er een Amerikaanse eik als bevrijdingsboom geplant en onder de eik werd een fles met daarin een document begraven, dat is zeker. Pas in 1989 werd er een hekje om de boom geplaatst en het bordje met de tekst:
‘Hoog Soeren bevrijd door Canadezen 17-4-1945’.

Pogingen om de fles terug te vinden hebben nooit resultaat gehad. 

Eind 2017 werd geconstateerd dat de boom ziek was en moest worden omgezaagd. Dat heeft in februari 2018 zijn beslag gekregen. In maart is ook de stronk verwijderd en daarbij is de fles weer niet teruggevonden. Later in 2018 zal een vervangende boom worden geplant.

 

Monumentenkaart

Via onderstaande button bekijk je de kaart met alle Apeldoornse monumenten.

Adopteer een monument

Op de website van het nationaal Comité 4 en 5 mei is alle informatie over het adopteren van oorlogsmonumenten te vinden.