De Davidster van Loenen

Locatie
Vrijenbergweg 7371 AA, Loenen (gemeente Apeldoorn)

Ontwerper
onbekend

Opdrachtgever
gemeente Loenen i.o.m. de familie Etlin

Onthuld
op 21 januari 1975 door de familie Etlin

Uitvoering
een roodbruine granieten steen met in de rechterbovenhoek een Davidsster en de tekst:

‘Hier liet ik mijn leven
Voor uw vrijheid
21 maart 1945
Ici tomba pour la liberation
Et pour la liberte
Le 21 mars 1945
Le Slt Pilote
Robert Etlin
Né a Paris France
21-10-1920
Passant bezin u.’

Herdenkingsdatum
Ieder jaar op of rond 21 maart, de sterfdag van Robert Etlin

Adoptie
door de KBS ‘De Poort’ te Loenen.

Davidster van Loenen (foto Jan van den Heuvel)

Het verhaal achter het monument

De 24-jarige Fransman Robert Etlin was als piloot ingedeeld bij de Vrije Franse Luchtmacht in de groep Alsace. Deze groep vormde het 341 Squadron van de Royal Air Force en vloog met Spitfire jachtvliegtuigen. Na de invasie in Normandië volgde dit squadron het front en opereerde eerst vanuit Noord-Frankrijk, daarna vanuit België en vervolgens vanuit Zuid- Nederland.

Op de 21e maart 1945 stijgt Robert Etlin op van het vliegveld Schijndel in het bevrijde deel van Nederland. Samen met een andere Spitfire voert hij een ‘armed reconnaissance’ uit. Dat betekent dat ze elk doel mogen aanvallen dat de moeite waard lijkt. Beide Spitfires hebben behalve hun boordkanonnen elk twee bommen onder de vleugel.

Robert en zijn ‘wingman’ vliegen boven Gelderland. Vanuit een bosrand bij de Vrijenbergweg in Loenen worden beide Spitfires plotseling hevig beschoten. Robert zet direct de aanval in met zijn boordkanonnen. Helaas treft het luchtdoelgeschut één van zijn bommen, die ontploft. De Spitfire stort neer en Robert vindt daarbij de dood.
De toenmalige Loenense dominee zorgt er voor  dat de omgekomen vlieger, die van joodse afkomst is, op de hervormde begraafplaats wordt begraven. Veel Loenenaren leggen ondanks een Duits verbod bloemen op het graf.
Robert Etlin is in juli 1949 herbegraven in Parijs. Na overleg met de familie Etlin is er een roodbruine, granieten, gedenksteen geplaatst op de plek waar Robert sneuvelde. Op de steen staat een tekst in het Frans en in het Nederlands: Hier liet ik mijn leven voor uw vrijheid, 21 maart 1945. Passant bezin u.

Voor de onthulling op 20 januari 1975 was de gehele familie Etlin naar Loenen gekomen om samen met vele Loenenaren bij deze plechtigheid aanwezig te zijn. Elk jaar op of rond 21 maart leggen de leerlingen van groep 7 en 8 van “De Poort” een krans en herdenken Robert Etlin. Om de vijf jaar vindt hier op 4 mei de dodenherdenking plaats.
De betrokkenheid van de Loenense bevolking was voor de familie Etlin aanleiding om de stichting 'Fondation Robert Etlin' op te richten. Met geld uit de stichting bezoeken de leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Loenen het museum in Westerbork, of het Anne Frank-huis of het Joods Historisch Museum in Amsterdam.
Zo houdt de familie van een bij Loenen gesneuvelde Franse piloot op unieke wijze de nagedachtenis aan hun zoon levend.

Klik op onderstaande afbeeldingen om die op ware grootte te zien.

Monumentenkaart

Via onderstaande button bekijk je de kaart met alle Apeldoornse monumenten.

Adopteer een monument

Op de website van het nationaal Comité 4 en 5 mei is alle informatie over het adopteren van oorlogsmonumenten te vinden.