Gedenkteken beschieting Laag Buurlo

Locatie
villa Laag Buurlo Deventerstraat 389 in Apeldoorn (te bereiken via de kinderboerderij)

Ontwerper
n.b.

Opdrachtgever
n.b.

Onthuld
3 mei 1995 door Mrs Cynthia Sladen, de tweelingzuster van Captain Sims

Herdenkingsdatum
14 april

Adoptie
OBS De Bundel sinds  17 april 2008 

Uitvoering
een koperen plaat op de buitenmuur aan de achterkant van de villa; linksboven het regimentsembleem van de 1st Hussars, rechtsboven het embleem van het Royal Canadian Regiment. Dan volgt de Nederlandse tekst, met daaronder een Engelse en een Franse vertaling. De tekst op de plaquette luidt:

‘Voor Vrede en Vrijheid
1939 - 1945
Laten we niet vergeten.
Bij huis Laag Buurlo (dit huis) werd op 14 april 1945 één van de
laatste gevechten geleverd voor de bevrijding van Nederland.
Gedurende het gevecht drong een granaat van de vijandelijke artillerie door de buitenmuren van dit huis en daarbij werden gedood:
Captain F.J. Sims van de Royal Canadian Rgt en
Lieutenant J.W. Reardon van de 1e Huzaren van de Canadese Pantserdivisie.
Zij rusten in vrede.’

Onder de Nederlandse tekst volgt de Engelse en daar onder de Franse vertaling

villa Laag Buurlo (foto: Jelle Reitsma)

Het verhaal achter het monument

De koperen gedenkplaat op de noordelijke gevel van de villa ‘Laag Buurlo’ herinnert aan twee Canadese officieren, Captain Sims en Lieutenant Reardon, die op deze plek op zaterdag 14 april 1945 sneuvelden.

Op 14 april 1945 waren officieren van het Royal Canadian Regiment (RCR) rond twee uur in de middag bij elkaar in de serre van de villa voor een bevelsuitgifte. De gevechtsactie om in de vroege ochtend de Duitse weerstand bij De Tol te breken, was mislukt. De Canadezen hadden hierbij twee Shermantanks verloren en er waren doden en gewonden gevallen. Bij deze bespreking ging het waarschijnlijk om een plan voor een vervolgactie. De bemanning van een Duits kanon op een tankonderstel ontdekte de Canadezen en begon de villa te beschieten. Een granaat sloeg door de buitenmuur en verwondde beide officieren dodelijk.

Captain Sims landde met het RCR op Sicilië, de vuurdoop voor deze Canadese eenheid. Hij sneuvelde als laatste officier van het Regiment, kort voor de bevrijding van Nederland. Lieutenant Reardon van de 1st Hussars steunde op deze dag het RCR met zijn Shermantanks. Beide officieren werden begraven op het terrein van het St. Joseph Gesticht; later zijn zij herbegraven op het Canadese oorlogskerkhof in Holten.

Lieutenant Reardon nam in 1941 dienst als huzaar bij 8th Princess Louise’s (New Brunswick) Hussars, vertrok naar Engeland en werd daar opgeleid als onderhoudsmonteur. Als korporaal werd hij in juni 1943 naar de officiersopleiding in Sandhurst gestuurd en een jaar later bevorderd tot luitenant bij de 1st Hussars. Hij was commandant van een peloton Shermantanks, dat het Royal Canadian Regiment steunde bij de gevechtsacties ten oosten van het Apeldoorns Kanaal.

Lees meer (Engelstalige) informatie over Lt. Reardon, het monument en de herdenking.

De Canadese veteraan Tom Doucette, die in 1945 heeft meegevochten in het RCR, vertelde bij de 45-jarige herdenking van de bevrijding in 1990 zijn gastgezin in Nijverdal over het sneuvelen van beide officieren. Het plaatselijk herdenkingscomité lichtte de heer Jerry Hulzebos uit Apeldoorn daarover in. Met zijn medewerking zijn plannen gemaakt voor een plaquette, die op 3 mei 1995 is onthuld. Daarbij was ook de toenmalige compagniescommandant van Captain Sims in 1945, Colonel (retired) Strome Galloway, aanwezig.

Klik op onderstaande afbeeldingen om die op ware grootte te zien.

 

 

Sporen van de Canadezen

Canadese militairen namen op 13 april villa Laag Buurlo aan de Deventerstraat in. Ze vestigden hier een tijdelijk hoofdkwartier. In de villa brandden onbekende militairen  met een pook de volgende tekst in vurenhouten latten:
Headquarters TAC 55 1st Canadian Division 13th & 14th april 1945
This house was shelled By Germans 14th april 1945
Deze tekst maakt aannemelijk dat de commandopost van het bataljon Royal Canadian Regiment (RCR) hier was ondergebracht; '55' was het tactische nummer van het RCR. Voor een vooruitgeschoven commandopost van de 1e Canadese Divisie is deze locatie onwaarschijnlijk, omdat die veel te dicht bij de frontlijn ligt.
De latten hebben jarenlang boven de schouw in de villa gehangen en zijn in april 2010 door F C C  baron van Tuyll van Serooskerken geschonken aan CODA.

vurenhouten latten

Monumentenkaart

Via onderstaande button bekijk je de kaart met alle Apeldoornse monumenten.

Adopteer een monument

Op de website van het nationaal Comité 4 en 5 mei is alle informatie over het adopteren van oorlogsmonumenten te vinden.