Uitstapjes en Excursies

Hieronder enkele tips om plekken te gaan bekijken waar je sporen terugvindt van de oorlogsjaren of waar gebeurtenissen die toen daar plaatsvonden opnieuw zichtbaar zijn gemaakt. Kijk vooral ook eens op Apeldoorn4045.nl, want daar zijn je tientallen van dit soort plekken op de kaart gezet.

Collectie ‘40/’45

Een klein museum in Beekbergen, ontstaan vanuit een collectie van een enthousiaste privéverzamelaar. Een bijzondere collectie voorwerpen en documenten, vooral door de kleine items zoals brieven en foto’s van zowel Nederlanders als Duitsers.

Klik hier voor de filmische impressie die Ton Pas maakte van het bezoek dat Canadese veteranen op 14 september 2011 brachten aan het museum Collectie '40/ '45.

Dorpstraat 15, 7361 AP Beekbergen
Telefoon: 055 – 5062343

Herinneringstekens Het Apeldoornsche Bosch en Groot Schuylenburg

Een bordenroute over het terrein van ’s Heeren Loo Apeldoorn die de geschiedenis weergeeft van meer dan honderd jaar zorg op deze plek. Belangrijk onderdeel van deze geschiedenis is de tragedie die plaatsvond in de nacht van 21 op 22 januari 1943. De Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch werd door de nazi’s ontruimd. Bijna 1300 patiënten en 50 verpleegkundigen werden direct naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord.

Na de oorlog bleef er zorgverlening aanwezig op het terrein. Vanaf 1951 vestigde de Christelijke Inrichting voor Geesteszwakken  Groot Schuylenburg zich in de gebouwen van het voormalige Apeldoornsche Bosch. Momenteel wordt op en rondom het instellingsterrein de wijk Groot Zonnehoeve ontwikkeld. De herinneringstekens zijn gekomen om de historie van het gebied een plaats te geven in de nieuwe wijk.

’s Heeren Loo Apeldoorn
De Voorwaarts 61
7325 AA  Apeldoorn

Liberation route

De Liberation Route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route begint bij Normandië en loopt via Nijmegen en Arnhem richting Berlijn. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol op het wereldtoneel. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats.

Medio september 2010 is de route uitgebreid met een noordelijke tak over de Veluwe. In Apeldoorn zijn twee luisterplekken toegevoegd, bij het Sluisje en bij de Man met de twee hoeden. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren ’44-’45.

De bunker opengesteld vlak na de oorlog

De bunker van Seyss-Inquart

Vanaf september 1944 kwam een deel van het Rijkscommisariaat van Den Haag over naar Apeldoorn. Rijkscommissaris Seyss-Inquart had hier een hoofdkwartier. Aan een villa op de Loolaan was in 1944 en 1945 een Dienststelle (bureau) van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) ondergebracht. Bij de villa lag een bunker die dienst deed als verbindingscentrum. Het verhaal gaat dat aan het eind van de oorlog Rijkscommissaris Seyss-Inquart de bunker als schuilplaats heeft gebruikt.

De bunker is momenteel niet te bezoeken, maar er zijn plannen om de bunker te restaureren en voor educatieve doeleinden open te stellen. CODA heeft een virtuele versie van de bunker in de centrale bibliotheek staan. Hiermee krijgt u een indruk hoe de bunker er van binnen uitziet.

Websites

Meer informatie over de Tweede Wereldoorlog?
Bezoek dan een van de onderstaande sites:

http://www.entoen.nu/tweedewereldoorlog
www.tweedewereldoorlog.nl
WO2 Yurls (informatie en lessen WO2)

Gastdocenten en -sprekers

Het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden bemiddelt tussen mensen die de oorlog hebben meegemaakt en daarover willen vertellen en het onderwijs.