Raviv van Renssen

SOLDAAT 1E KLAS RAVIV VAN RENSSEN

Raviv van Renssen wordt op 2 mei 1970 geboren in Nijeholtpade, Weststellingwerf in Friesland. Raviv is een Joodse naam en betekent: de eerste zonnestraal op de ochtenddauw die terugkaatst.

Als hij 3 jaar is verhuist hij met zijn moeder naar Amsterdam, later naar Goirle. Daar ontwikkelt hij belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog, speelt soldaatje en begint spullen te verzamelen die herinneren aan de Slag om Arnhem.
In 1983 – Raviv is dan 13 jaar - gaan zijn moeder en hij in ’s Graveland wonen. Naast sporten als skaten en zeilen blijft de Tweede Wereldoorlog hem intrigeren.

Zelfs zijn vakanties staan in dienst van deze interesse. Geen strandvakanties, maar duizend kilometer lange fietstochten door Engeland, met zoveel mogelijk militaire musea op de route.
Vakanties en uitstapjes staan bij Raviv altijd in het teken van ontbering en overleving. Het moet zo primitief mogelijk, als hij maar kan improviseren en zijn grenzen verleggen.
Leven in extreme omstandigheden is zijn passie.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Raviv na zijn dienstplicht in Seedorf besluit beroepssoldaat bij de Luchtmobiele Brigade te worden. Alles komt daarin terug; zijn belangstelling voor militaire geschiedenis, het overleven onder primitieve omstandigheden en zijn improvisatietalent. Maar er is meer: zijn ideaal om voor andere mensen op te komen.

Raviv wordt in januari 1995 met Dutchbatt 3 uitgezonden naar de safe area Srebrenica in Bosnië Herzegovina. In de enclave verblijven meer dan 40.000 Moslims, voor het overgrote deel vluchtelingen die daar onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Het bataljon heeft twee taken. Als eerste het toezicht op naleving van de wapenstilstand en daarnaast het steunen van de hulporganisaties die de leefomstandigheden in de enclave proberen te verbeteren.
In werkelijkheid wordt er gevochten tussen Servische militairen en moslimstrijders. Geen van beide partijen trekken zich veel aan van de aanwezigheid van de VN-eenheden. Het ontwapenen van moslimstrijders is een voorwaarde voor de wapenstilstand. Dat saboteren de moslims, er komt weinig van terecht en dat brengt de Serviërs er toe de bevoorrading van Nederlandse bataljon te frustreren.
Dutchbatt kan niet veel meer doen dan het optreden van beide partijen in de gaten houden.

Met zes anderen bemant Raviv de observatiepost Foxtrot, boven op een berg, tussen Servische opstellingen en die van de moslims in. Hier kan hij zichzelf zijn, improviseren, voor de jongens koken, dingen bouwen zoals een barbecue en een kippenhok.
Een week voordat Dutchbatt 3 zal worden afgelost zetten de Serviërs de aanval in op de enclave en nemen de observatiepost Foxtrot onder vuur. Raviv blijft koel en onverstoorbaar vanuit de toren waarnemen. Het lijkt wel of hij geen angst kent. Als de Serviërs uiteindelijk de observatiepost overnemen is iedereen opgelucht als ze met hun pantservoertuig een vrije aftocht krijgen. Ze zijn nog maar net op weg of ze stuiten op een wegversperring van de moslims. Eén van hen gooit een handgranaat naar het voertuig. Raviv staat op de boordschuttersplaats, steekt met hoofd en schouders boven het voertuig uit en heeft net niet genoeg tijd om onder pantser te gaan. Hij valt zwaargewond in de armen van zijn kameraden, die er alles aan doen hem in leven te houden. Ook de gewondenverzorgers en artsen in de verbandplaats doen hun uiterste best, maar kunnen hem niet redden. Raviv overlijdt op 8 juli, een week voor de geplande aflossing, 25 jaar oud.

Het is een hele toer om het lichaam van Raviv te repatriëren in de heksenketel die de val van de enclave met zich meebrengt. Ook hier spelen de Serviërs een kwalijke rol, maar het lukt toch. Op 10 juli arriveert het stoffelijk overschot op Soesterberg. Op die dag krijgt hij postuum de Herinneringsmedaille VN-vredesoperaties. Later volgen de United Nations Medal UNPROFOR en de Dag Hammerskjold Medal voor militairen die tijdens een VN-operatie het leven verloren.
De begrafenis van Raviv is op 13 juli met militaire eer op het ereveld Loenen; er zijn honderden belangstellenden.

Op 7 juli 2009 wordt een gedenksteen onthuld op de plek waar Raviv dodelijk gewond raakte. Zo wordt ook daar de herinnering aan Raviv levend gehouden.

Klik op onderstaande afbeeldingen om die op ware grootte te zien.