Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

Er is nog meer te ontdekken

Hoewel op Apeldoorn en de Oorlog al heel veel informatie is samengebracht, is er nog veel meer. Allerlei archieven en musea bewaren materiaal dat - direct en indirect - betrekking heeft op de oorlogsjaren in Apeldoorn. Hieronder een selectie van links naar websites en online zoeksystemen van deze instellingen.
Een prachtig nationaal platform waarop heel veel bronnen goed doorzoekbaar zijn is de website Netwerk Oorlogsbronnen.

Nationaal Archief

Het NA bewaart onder andere het Oorlogsarchief van het Rode Kruis, het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, de "Dodenboeken" van het Oranjehotel, het archief van de Binnenlandse Strijdkrachten en archieven m.b.t. de toekenning van oorlogsonderscheidingen. Klik hier.

Library and Archives of Canada

Veel documentatie en informatie over de Canadese opmars en aanwezigheid in Apeldoorn. Klik hier.

Arolsen Archives

Belangrijk archief met betrekking tot de naar Duitsland en verder naar het oosten gedeporteerde slachtoffers van de nazi-terreur. Klik hier.

CODA Archief

CODA Archief bewaart tal van documenten, foto's, kranten, getuigenissen, filmbeelden en andere archivalia uit en over de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn. Klik hier voor de pagina waarmee u uw zoektocht in de collecties kunt starten.

Gelders Archief

Vele archieven met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Onder meer over het provinciaal bestuur in die jaren, het Militair Gezag, de wederopbouw na de bevrijding en verschillende particuliere collecties. Klik hier.

NIOD

Het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie heet tegenwoordig Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Klik hier.

Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

Het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch is gevestigd in de voormalige woning van onderdirecteur Philip Fuldauer. Op de begane grond is een tentoonstelling ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende Joodse instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. Op de eerste verdieping is ruimte voor educatie. Vanuit het herinneringscentrum kunt u een audiotour en panelenroute volgen over het terrein van de voormalige inrichting, waar nu het zorgpark van ’s Heeren Loo gevestigd is.

Vrijheidsmuseum Groesbeek

De bezoekers beleven in de vaste expositie van het Vrijheidsmuseum het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. De Tweede Wereldoorlog krijgt vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw en de actualiteit. Naast de vaste presentatie toont het museum ieder jaar een of meer tijdelijke exposities.

Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp, ook wel "Pas-Opkamp" of het Geheime Dorp genoemd. Het werd in de oorlogsjaren opgericht en bestond uit 9 hutten in een zeer dicht bos, tussen Nunspeet en Vierhouten. In de periode april 1943 tot oktober 1944 hebben er zo'n 80  mensen een veilige schuilplaats gevonden.
Ter herinnering aan dit kamp en de initiatiefnemers zijn ter plekke een monument opgericht,een hut herbouwd en later aangevuld met nog twee hutten.
Om het verhaal over oorlog en verzet ook aan volgende generaties door te geven, worden rondleidingen georganiseerd aan groepen.

Nationaal Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten verhaalt van het(over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Het museum geeft een beeld van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In het museum zijn de verhalen van mensen in oorlogstijd interactief te ervaren.

Airborne Museum

Het Airborne Museum vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem. Het doet dit op twee locaties: in villa Hartenstein in Oosterbeek en bij de John Frost brug in Arnhem onder de naam Airborne at the Bridge. Het Airborne Museum wil nu en in de toekomst tonen wat mensen tijdens de Slag om Arnhem heeft bewogen.  Welke keuzes maken burgers en militairen onder de druk van oorlog en bezetting? Welke waarden vonden zij belangrijk?

Collectie 40-45

Het museum Collectie '40-'45 in Beekbergen is niet groot, maar goed gevuld, met veel materiaal over de regio en over de Tweede Wereldoorlog in het algemeen.

Collectie Gelderland

Op de website Collectie Gelderland Gelderse musea hier om alle objecten in Collectie Gelderland te bekijken die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

CODA Museum

CODA Museum bewaart een bescheiden aantal voorwerpen uit de Apeldoornse oorlogsjaren. Op de website Collectie Gelderland kunt u deze collectie online bekijken. In het CODA VR-Lab is in virtual reality de bunker van Rijkscommissaris Seyss Inquart aan de Loolaan te beleven.

verzamelingen

direct naar

Monumenten

lees verder

Apeldoorn in WO2

lees verder

Stichting Bevrijding '45

lees verder

Activiteiten

Datum
4/5/2024
Tijdstip
18.30 uur
Betreft
Dodenherdenking in Grote Kerk en Oranjepark op 4 mei 2024
Locatie(s)
Grote Kerk en Oranjepark Apeldoorn op 4 mei 2024
lees verder
Datum
17/4/2024
Tijdstip
11:00 - 12:00 uur
Betreft
Herdenking 55 RAF-vliegers Heidehof
Locatie(s)
Begraafplaats Heidehof
lees verder
bekijk alle activiteiten

Draai je telefoon
voor de beste beleving