CODA Beeldbank

De grootste collectie foto's van de periode rond de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn en de regio bevindt zich bij CODA. U kunt deze raadplegen via de CODA Beeldbank. Het leeuwendeel van die foto's dateert niet uit de oorlog zelf, maar uit de tijd van de mobilisatie en de tijd van de bevrijding. Fotograferen tijdens de oorlog was gevaarlijk en bovendien het materiaal was schaars.

 

Beeldbank WO2

Deze site geeft toegang tot de belangrijkste Nederlandse WO2 - fotocollecties.

AV Bronnen

Bewegende beelden van de oorlog in Apeldoorn en omstreken zijn zeldzaam. Filmen was sowieso een dure hobby en filmmaterialen werden tijdens de oorlog schaars. Bovendien was de bezetter niet gediend van filmende burgers. N a de bevrijding bleken sommige mensen toch nog een filmrolletje en een werkende camera te hebben. Aan hen danken we onderstaande beelden. (De film werd gedigitaliseerd en gemonteerd door Ton Pas van de Vereniging Oud Apeldoorn)

Omroep Gelderland

In het Audiovisueel Archief van Omroep Gelderland, waarvan ook RTV Apeldoorn deel uitmaakt, zijn uitzendingen terug te zien die door RTV Gelderland zijn gemaakt over Tweede Wereldoorlog-onderwerpen.

 

Oorlog in blik

De website Oorlog in blik biedt een zo volledig mogelijk overzicht van alle films en geluidsopnamen uit de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden, inclusief de voorgeschiedenis (vanaf 1933) en de nasleep (tot 1950).

/Geschiedenis

/Geschiedenis is het portaal van de NPS, de VPRO en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De grote hoeveelheid audio en film die zij beheren, is voor wat betreft de tweede Wereldoorlog op een aantal thema’s ontsloten: thematisch ontsloten:

Bevrijding
Bombardementen
Collaboratie
Dagelijks leven
De Oorlog, de tv-serie
Kampen
Nazisme
Onderduiken
Spionage
Veldslagen
Verzet
Wederopbouw 

 

Kleurenfilms

Italiaans online kleurenfilmarchief met veel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog dat toegankelijk is via twee You Tube-accounts.
Account 1
Account 2
Italiaans- en Engelstalig