Jij en de oorlog

Alles over Apeldoorn en de Oorlog voor jongeren.
Met bijdragen van Apeldoornse scholen, leeftijdgenoten, beeldmateriaal, boeken, links en andere informatie.

Jij en de oorlog

De Tweede Wereldoorlog begon voor Nederland op 10 mei 1940 en eindigde op 5 mei 1945. In Apeldoorn en de dorpen was de oorlog op 17 april 1945 al voorbij. In Apeldoorn staan ongeveer veertig monumenten die herinneren aan gebeurtenissen uit die tijd. Je kent er vast een aantal. Misschien heeft jouw school wel zo'n monument geadopteerd. Dan ken je ook het verhaal achter dat monument. Deze website vertelt de verhalen achter álle Apeldoornse monumenten. Over Canadese militairen, over mensen uit het verzet, over joden, over burgers, jong en oud.  En altijd: waargebeurde verhalen, die zich misschien hebben afgespeeld vlakbij jouw huis of je weg naar school.  

In de Tweede Wereldoorlog waren veel dingen anders dan nu. Daarom komen in de verhalen woorden voor die jullie niet kennen. En sommige woorden die je wel kent, hadden toen een andere betekenis. In de woordenlijst worden ze uitgelegd.    

Bij de scholen staat een lijst met scholen die verschillende monumenten geadopteerd hebben in Apeldoorn. Hier kun je meer informatie vinden over de verschillende monumenten en de activiteiten van de scholen tijdens de herdenkingen.

Lees meer over de oorlog geeft je een lijst met boeken die je kunt lezen en verschillende websites die je kunnen helpen bij het maken van een werkstuk of een spreekbeurt.

Activiteiten

Er zijn momenteel geen toekomstige events.

Nieuws

Dodenherdenking op RTV Apeldoorn

Comments Closed
04/05/2021
RTV Apeldoorn heeft een uitzending gemaakt van de dodenherdenking in de Grote Kerk en het Oranjepark. Deze kunt  u hier bekijken.

Reportage viering 17 april online bij RTV Apeldoorn

Comments Closed
17/04/2021
RTV Apeldoorn heeft een verslag gemaakt van de viering in het Oranjepark. Dit kunt  u hier bekijken.              

Buitenmuseum Beekbergen

Comments Closed
14/04/2021
In Beekbergen is van zaterdag 17 april 2021 tot en met zondag 8 mei 2021 een volledig coronaproof buitenmuseum ingericht. In de Dorpstraat hangen 25 vlaggen van personen die in de oorlog het leven lie