Foto's en tekeningen

Bekijk meer foto's en tekeningen

Apeldoorn en de oorlog > Jij en de oorlog

Jij en de oorlog

De Tweede Wereldoorlog begon voor Nederland op 10 mei 1940 en eindigde op 5 mei 1945. In Apeldoorn en de dorpen was de oorlog op 17 april 1945 al voorbij. In Apeldoorn staan ongeveer veertig monumenten die herinneren aan gebeurtenissen uit die tijd. Je kent er vast een aantal. Misschien heeft jouw school wel zo'n monument geadopteerd. Dan ken je ook het verhaal achter dat monument. Deze website vertelt de verhalen achter álle Apeldoornse monumenten. Over Canadese militairen, over mensen uit het verzet, over joden, over burgers, jong en oud.  En altijd: waargebeurde verhalen, die zich misschien hebben afgespeeld vlakbij jouw huis of je weg naar school.  

In de Tweede Wereldoorlog waren veel dingen anders dan nu. Daarom komen in de verhalen woorden voor die jullie niet kennen. En sommige woorden die je wel kent, hadden toen een andere betekenis. In de woordenlijst worden ze uitgelegd.    

Bij de scholen staat een lijst met scholen die verschillende monumenten geadopteerd hebben in Apeldoorn. Hier kun je meer informatie vinden over de verschillende monumenten en de activiteiten van de scholen tijdens de herdenkingen.

Lees meer over de oorlog geeft je een lijst met boeken die je kunt lezen en verschillende websites die je kunnen helpen bij het maken van een werkstuk of een spreekbeurt.

 

Gedicht

Ik ga vandaag naar mijn opa en oma toe.
Opa laat me altijd schrikken met zijn koe.
Maar oma vertelt veel over vroeger toen de oorlog er was,
over de Duitsers met hun mooie, maar gemene groene legerjas.
Als oma vertelt, krijgt ze tranen in haar ogen
en moet ze zakdoekjes pakken om haar ogen te drogen.
Als oma vertelt voel ik haar pijn in mijn lijf,
want oma was heel jong,
ze was pas vijf.
Oma heeft pijn over het verleden,
ze denkt aan de mensen die hebben geleden.
Mijn oma heeft oorlogspijn,
nee, de oorlog meemaken is echt niet fijn.

Lees meer gedichten

lettergrootte: