Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Aambeeld met gebroken hamer
foto: Albert Cnossen

Aambeeld met gebroken hamer

Radio Kootwijk-medewerker Gerrit Meerhof  (monument Radio Kootwijk) woonde met zijn vrouw en twee kinderen aan de Nijverheidstraat in Apeldoorn. Dit was tevens een schuilplaats van de KP (knokploegen) en de locatie van de zendpost die vanaf november 1944 contact onderhield met het al bevrijde Nijmegen.

Op 10 januari 1945, vlak voor een geplande verplaatsing van de zender, hadden de Duitsers de zender gepeild en vielen de woning binnen. Ze vonden de zender en arresteerden Gerrit Meerhof, zijn vrouw en twee ondergedoken verzetsmensen. Ook de koerierster Trijntje Krijger werd gearresteerd; zij heeft de oorlog overleefd.

De Duitsers doorzochten ook het buurhuis, waar de ouders van Gerrit woonden. In een kist onder de vloer van de schuur lagen wapens, die afkomstig waren van droppings die regelmatig op de Veluwe plaatsvonden.

Kees Meerhof, vader van Gerrit, werd gearresteerd toen hij later nietsvermoedend thuiskwam, evenals zijn vrouw en een zestal bezoekers die in de loop van de dag langskwamen, waaronder Radio Kootwijk-collega Jaap Stel (monument Radio Kootwijk).

Gerrit Meerhof werd naar kamp De Kruisberg in Doetinchem overgebracht. Op 2 maart 1945 werd hij met andere gevangenen in een korenveld bij Varsseveld als represaille door de Duitsers gefusilleerd.

Kees Meerhof werd eerst in de Koning Willem III-kazerne opgesloten en op 2 februari 1945 op transport gesteld naar concentratiekamp Neuengamme. Hij keerde niet terug. Volgens een Rode Kruisbericht van 2 januari 1950, is hij vermoedelijk in het kamp Neuengamme omgekomen. Een andere bron meldde dat hij op 3 mei 1945, nadat het kamp Neuengamme door de Amerikanen was bevrijd, op weg naar bevrijd gebied door Duitse soldaten zou zijn doodgeschoten. Volgens de gegevens van de Oorlogsgravenstichting echter heeft Kees een zeemansgraf in de Lübeckerbocht bij Neustadt. De overlijdensdatum is eveneens 3 mei 1945.

De jongste zoon van Kees, Bertus Meerhof, heeft in 1994 een treffend gedenkteken ontworpen: een aambeeld met een gebroken hamer. Die hamer symboliseert het abrupte einde van de werkzaamheden van de smid Kees Meerhof op 10 januari 1945.

No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving