Bevrijdingsboom Hoog Soeren
Bij restaurant 'Het Jachthuis' maakt de doorgaande weg in Hoog Soeren een haakse bocht. In die bocht gaat er een zandweg rechtdoor en daar staat op ongeveer vijftig meter van de verharde weg af, een Canadese eik met een bordje dat herinnert aan 17 april 1945.
Op die dag zijn Canadese troepen via het dorp in westelijke richting getrokken en hebben en passant dit dorp bevrijd. Van Duitse tegenstand was geen sprake meer. De ondersteunende Canadese artillerie ging op het open terrein naast het Jachthuis in stelling en in het dorp werd een commandopost ingericht.
Het dorp Hoog Soeren is de oorlog betrekkelijk goed is doorgekomen. De geïsoleerde ligging ervan en de aanwezigheid van omvangrijke, goed gecamoufleerde munitieopslagplaatsen hebben het dorp enigszins beschermd. In de laatste oorlogswinter werden veel mensen geronseld om in de depots te werken. Zo konden de beruchte razzia’s worden ontlopen. Hotel Oranjeoord was het Duitse hoofdkwartier van waaruit de munitietransporten werden geregeld. Op 16 april kregen de bewoners van Hoog Soeren opdracht het dorp te verlaten, omdat alle munitie zou worden opgeblazen. Door sabotage is maar een klein deel echt opgeblazen en daardoor is de schade in het dorp beperkt gebleven tot gebroken ramen en weggeblazen dakpannen. Slachtoffers zijn er niet gevallen.
Op zaterdag 23 maart 1946 werd er een Amerikaanse eik als bevrijdingsboom geplant en onder de eik werd een fles met daarin een document begraven, dat is zeker. Pas in 1989 werd er een hekje om de boom geplaatst en het bordje met de tekst:
‘Hoog Soeren bevrijd door Canadezen 17-4-1945’.
Eind 2017 werd geconstateerd dat de boom ziek was en moest worden omgezaagd. Dat heeft in februari 2018 zijn beslag gekregen. In maart is ook de stronk verwijderd; de fles is nog niet teruggevonden, maar het onderzoek wordt voortgezet.
De nieuwe boom is geplant op 19 december 2018.
De nieuwe oorkonde in een Duitse granaathuls is toegevoegd op 8 februari 2019 door wethouder Nathan Stukker en mevrouw Lies de Jong - van Veen onder het toeziend oog van het bestuur van de Buurt en Belangenvereniging en vertegenwoordigers van de gemeente Apeldoorn.
De bank is gemaakt van het hout van de oude bevrijdingsboom. Het schetsontwerp is door mevrouw Lies de Jong- van Veen gemaakt en uitgewerkt door de timmerman van de gemeente werf, Henri Konijnenberg. Onder zijn leiding is de bank gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De bank is op 31 oktober 2019 geplaatst en op 31 december 2019 tijdens het oliebollenfeest in gebruik genomen.
Klik op onderstaande afbeeldingen om die op ware grootte te zien.