Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Hollaenderstraat
Eugen Hollaender

Hollaenderstraat

Op 2 december 2011 is in Apeldoorn de Hollaenderstraat onthuld door de waarnemend burgemeester van Apeldoorn, de heer J.J.W.Esmeijer en door de heren F. Hollaender en E. Hollaender. Tot die datum heette de straat in het AMEFA-kwartier de Rozemarijnstraat. Door de naamsverandering krijgt de naamgever Eugen Hollaender nu de eer die hij verdient.

Het initiatief om een straat te vernoemen naar Hollaender was afkomstig van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945.

Eugen Hollaender was ‘de Nederlandse Oscar Schindler’. Hij was directeur van de Apeldoornse Messen Fabriek AMEFA en was Duitser. Met de Duitsers had hij een overeenkomst voor het leveren van scheermesjes. Hierdoor kon hij, zonder dat de Duitsers het doorhadden, opkomen voor de Nederlandse burgers. Zo heeft hij, toen tijdens de razzia’s op 2 oktober en 2 december 1944 Apeldoornse mannen op de markt verzameld werden om voor de Duitsers tewerkgesteld te worden, een aantal van deze mannen dat lot kunnen besparen door te beweren dat zij personeel van de messenfabriek waren. Hollaender heeft met datzelfde argument en met vervalste AMEFA-personeelsbestanden zelfs mannen terug kunnen halen uit kamp Rees in Duitsland.
Hollaender was ook degene die briefcontacten tot stand bracht tussen de in Kamp Rees geïnterneerden en hun thuisfront in Apeldoorn. Hij werkte samen met het verzet in de grensstreek.

Hollaender heeft zo met gevaar voor eigen leven vele Nederlanders gered van de dood. Na de oorlog werd Hollaender echter zonder pardon opgesloten in de Willem III kazerne, tussen de NSB-ers en andere landverraders, alleen omdat hij de Duitse nationaliteit had.

Meer informatie over de familie Hollaender vindt u op de website van de Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn 1940-1945


No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving