Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Maple leaf monument
foto: Albert Cnossen

Maple leaf monument

Aan de voet van de boom staat een gedenksteen met de tekst:
" Deze boom werd geplant op 29 december 1945 door Luit. Gen.G.C. Simonds commandant van het 2e Canadese Legerkorps dat Nederland bevrijdde. De boom brengt de dankbaarheid van de stad Apeldoorn voor de bevrijding door de Canadezen tot uitdrukking".

Wie was generaal Simonds?
Guy Granville Simonds, in 1903 geboren in Engeland als zoon van een Brits officier die later naar Canada zou emigreren, werd van 1921 tot 1925 opgeleid aan het Koninklijk Militair College in Kingston in Ontario. Na de oorlogsverklaring aan Duitsland werd hij als stafofficier geplaatst bij de 1st Canadian Infantry Division en in december 1939 met deze divisie naar Engeland overgebracht. Hij maakte een bliksemcarrière tot hij in januari 1944 werd hij bevorderd tot luitenant-generaal als commandant van het 2nd Canadian Army Corps, dat hij moest voorbereiden op D-day. Met dat legerkorps vocht hij in Normandië en later werden onder zijn leiding Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland bevrijd.

Tegen het einde van de oorlog heeft het 2nd Canadian Army Corps onder Simonds de bevrijding van gebied oostelijk van de IJssel en de noordelijke provincies voor zijn rekening genomen. Ook Generaal Simonds heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland en hij heeft de opdracht heeft gegeven voor de bevrijding van Apeldoorn door de 1st Canadian Infantry Division. Zijn rol voor de bevrijding van Apeldoorn is beperkt gebleven tot de inzet van één divisie voor een rivierovergang, maar zonder Simonds was Apeldoorn op 17 april 1945 niet bevrijd. Een gedenkteken dat aan hem herinnert is in Apeldoorn dus zeker op zijn plaats.
Simonds stierf in Toronto op 15 mei 1974.
Lees meer informatie over generaal Simonds.

No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving