Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Plaquette Centraal Beheer
foto: Albert Cnossen

Plaquette Centraal Beheer

Op de campus van Centraal Beheer bevindt zich een bronzen plaquette, die sinds 7 juni 2013 in een prieel naast het Atriumgebouw is ondergebracht. De plaquette is in 1947 onthuld in het hoofdkantoor van Centraal Beheer aan de Singel in Amsterdam. Daarna hing de plaquette in het GAK gebouw  in Amsterdam aan het Bos en Lommerplantsoen.

Bij de verplaatsing van het kantoor naar Apeldoorn in 1970 is de plaquette meeverhuisd naar het toenmalige gebouw van Centraal Beheer aan de Prins Willem Alexanderlaan.

Het personeel van Centraal Beheer wilde  kort na de oorlog de in de oorlog omgekomen collega's kunnen herdenken. De toenmalige directie heeft  in overleg met een aantal personeelsleden, die oorlogsslachtoffer waren, deze plaquette laten maken. Er is toen tevens afgesproken dat er op 4 mei 's morgens om 11.00 uur een korte herdenking zou worden gehouden in de vorm van een kransegging om stil te staan bij tijdens WO II de omgekomen personeelsleden van Centraal Beheer.
Die jaarlijkse herdenking kwam na een aantal jaren te vervallen maar werd in 1965 weer in ere hersteld. De herdenking is later vervangen door de bloemlegging. Bij de verhuizing naar Apeldoorn is in overleg met de Ondernemingsraad een goede plaats gevonden in het gebouw aan de Prins Willem Alexanderlaan. De voorzitter van de Ondernemingsraad was hier persoonlijk bij betrokken: zijn vader was in de oorlog als verzetsstrijder in Vught vermoord, zijn pleegbroer in een vuurgevecht met de SicherheitsDienst neergeschoten en zijn jongste pleegbroer als 17-jarige veroordeeld tot drie jaar tuchthuis en naar Duitsland afgevoerd.

De plaquette is een eerbetoon aan de in de oorlog omgekomen medewerkers van Centraal Beheer. Onder hen waren veel joden, die gedeporteerd zijn en in de vernietigingskampen zijn omgebracht. De spreuk 'Constanter Bene' kan vrij vertaald worden weergegeven als 'standvastig in het goede'. De letters CB in de cirkel zijn waarschijnlijk ook een verwijzing naar 'Centraal Beheer'.

Deze  informatie is afkomstig van de heren Holsbergen (oud voorzitter van de Ondernemingsraad) en Kruitbosch. Centraal Beheer zet de zoektocht naar meer gegevens voort.

Klik op onderstaande foto's om die op ware grootte te zien.

No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving