Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Zwerfsteen Oosterhuizen
foto: Albert Cnossen

Zwerfsteen Oosterhuizen

In Oosterhuizen staat bij het dorpshuis een steen met een zwarte gedenkplaat. Net als in Lieren wordt op deze plaat Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (PPCLI) genoemd. Alleen de datum verschilt: 16 april 1945, Lieren: 17 april.

Maandag 16 april 1945 marcheerden de Canadezen op langs de beide kanaaloevers van uit Eerbeek. Duitse tegenstand was er nauwelijks. In Veldhuizen aangekomen bleek de brug vernield, maar de Canadezen kregen hier wel de beide oevers in handen. Zij besloten hier onmiddellijk gebruik van te maken om Apeldoorn vanuit het zuiden te kunnen bevrijden. Omdat de voertuigen en de zware uitrusting zich nog ten oosten van het kanaal bevonden, was herstel van de brug van groot belang. De Canadese brigadecommandant stuurde zijn beide overige bataljons – waar onder de PPCLI - hier naar toe.
Zo kon het gebeuren dat op de avond van 16 april 1945 er een paar Canadese soldaten in Oosterhuizen poolshoogte kwamen nemen, voordat de rest het kanaal zou oversteken. Zij vormden een verkenningspatrouille, die was uitgestuurd door de PPCLI. Er waren toen al geen Duitsers meer te bekennen.
In de vroege morgen van 17 april had de genie de vernielde brug door een Baileybrug vervangen. Vervolgens trok de rest van de Canadese infanterie brigade over de brug. De PPCLI nam posities in bij Oosterhuizen en Lieren, de overigen kozen opstellingen ten noorden van Loenen in de omgeving van de Vrijenberg.

Na 50 jaar kreeg Oosterhuizen alsnog een monument om deze snelle bevrijding te herdenken.


No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving