Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

Nieuws

Herdenking bij het Keienmonument op 1 december
Foto Albert Cnossen

Herdenking bij het Keienmonument op 1 december

Op 1 december 2023 organiseert de Koninklijke Marechaussee de jaarlijkse herdenking bij het Keienmonument aan de Sportlaan te Apeldoorn. Bij deze herdenking worden de gebeurtenissen rond 28 november 1944 herdacht.

Drie verzetstrijders, J. 'Frank'van Bijnen, S. 'Paul' Esmeijer en H. Verschoor voerden op die datum een verkenning uit ter voorbereiding op de bevrijding van een aantal verzetstrijders die gevangen zaten in de Koning Willem lll kazerne. Deze verkenning leidde tot een vuurgevecht met Duitse soldaten waarbij Esmeijer om het leven kwam. Van Bijnen overleed twee dagen later aan zijn verwondingen, Verschoor overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp. Om te voorkomen dat het bevrijdingsplan alsnog uitgevoerd zou worden, brachten de Duitsers twaalf gevangen vezetsstrijders en een Amerikaanse piloot ter dood.
Ter nagedachtenis aan hen is het Keienmonument opgericht waarop alle namen vermeld staan.
Sinds begin jaren '80 worden de gebeurtenissen jaarlijks op deze plek herdacht. De namen van Esmeijer en Van Bijnen leven voort in de naamgeving van de Samuel Esmeijer corridor (Politie Academie) en de Koning Willem III/Frank van Bijnen kazerne. Het programma ziet er als volgt uit:

10.30 - 11.15 uur: Ontvangst op de Koning Willem III kazerne in de Winkewijertbar van het Teding van Berkhout paviljoen (KEK-gebouw)

11.30 - 11.55 uur: Herdenking bij het Keienmonument

12.00 - 13.00 uur: Samenkomst met lunch in de Steenbeekzaal van het KEK gebouw

13.15 - 14.00 uur: Bezichtiging cellengang gebouw 6

Voor vragen over de herdenking kunt u contact opnemen met kapitein M. Tattersal.

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving