Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

Nieuws

Nieuwe belevingsroute Victory Walk
Canadese militairen in Apeldoorn (collectie Library and Archives of Canada, G.B. Gilroy)

Nieuwe belevingsroute Victory Walk

In de nieuwe belevingsroute Victory Walk worden de verhalen van de 14 Canadese militaire regimenten verteld, die een grote rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Apeldoorn. In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. In dat bijzondere jaar wilden we met de Apeldoornse bevolking hier uitgebreid bij stil staan en onze vrijheid uitbundig vieren.

Door de Coronapandemie moesten alle geplande activiteiten worden afgelast. Ook in 2021 konden deze plannen niet doorgaan. Daarom is er nagedacht over een andere manier om dit belangrijke moment in de Apeldoornse geschiedenis te herdenken. Dat is de 'Victory Walk' geworden: een audiotour voor jong en oud.

In de belevingsroute 'Victory Walk' worden de verhalen van de 14 Canadese militaire regimenten verteld, die een grote rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Apeldoorn. De route start bij het kunstwerk 'Boom- der Vrijheid' (hoek Paslaan - Hoofdstraat) en eindigt bij 'De man met vlag' in het Oranjepark. Op deze route komt de wandelaar tegels met een QR-code tegen. Na het scannen van de code is het geïllustreerde verhaal van een regiment te horen. Deze audiofragmenten kunnen  worden beluisterd met de Apeldoorn Stories app.

De Victory Walk zal op zaterdag 16 april 2022 omstreeks 15.00 uur officieel worden gelanceerd door de burgemeester en kinderburgemeester van Apeldoorn. De ceremonie zal plaatsvinden in het Oranjepark en voorafgaan aan de ontsteking van het bevrijdingsvuur.

Het programma ziet er als volgt uit:
14.45 uur Ontvangst genodigden
15.00 uur Officiële openingshandeling

Interview in De Stentor

In de Stentor van 15 april is een interview te lezen over de Victory Walk met Anita Menninga, voorzitter van de Stichting Bevrijding 45, en Jelle Reitsma, lid van de werkgroep Gedenken/herdenken van diezelfde stichting.

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving