Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site

Nieuws

Boek over verzetsman Schalk Toom

Boek over verzetsman Schalk Toom

Op zaterdag 16 april vond bij CODA in Apeldoorn de presentatie plaats van het boek ‘Schalk Toom – drukker voor het verzet’, geschreven door Arnoud van Barreveld.

Als eigenaar van de Koninklijke Drukkerij in Apeldoorn kwam Schalk Toom, na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in contact met vele illegale organisaties, waaronder de Persoonsbewijzen Centrale en de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Hij vervalste samen met zijn vaste ploeg medewerkers heel veel documenten en voerde naar schatting de grootste vervalsingsoperatie tijdens bezet Nederland uit. Later sloot hij zich aan bij de Knokploeg Apeldoorn en was hij betrokken bij spoorwegsabotage en grootschalige wapendroppings op de Veluwe. Ook was hij, tot aan de bevrijding van Apeldoorn, plaatselijk commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten.

Het verhaal van Schalk Toom, of ‘Koen’, zoals zijn verzetsnaam was, gaat over een onverzettelijke, innemende en zorgzame man meteen groot gevoel voor rechtvaardigheid. De strijd voor de vrijheid van het Nederlandse volk zag hij als zijn roeping.

'Schalk Toom – drukker voor het verzet' is een uitgave van Nabij Producties, Nijkerk en is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Bevrijding '45 en door het Erfgoedplatform Apeldoorn.

In de Stentor van 16 april verscheen een uitgebreid artikel over dit boek.

terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving