Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Groenoordlaan
foto: Albert Cnossen

Groenoordlaan

Eén van de merkwaardigste beslissingen bij de naamgeving van wegen werd genomen op 2 februari 1950, toen de Rembrandtlaan (zijweg Deventerstraat) de naam Groenoordlaan kreeg als herinnering aan de oorlogsvlieger en Engelandvaarder Govert Steen.

Govert werd geboren op 12 maart 1917 aan de Rembrandtlaan, waar hij tot 1941 gewoond heeft. Hij werd jachtvlieger en bij de luchtgevechten in mei 1940 speelde hij een belangrijke rol. Meteen na de capitulatie zocht hij mogelijkheden om uit Nederland weg te komen. In april 1941 lukte het hem een baan te krijgen bij Fokker. Hij raakte betrokken bij een plan te vluchten met een Fokker T8-W, een tweemotorig watervliegtuig, dat afgemeerd lag in de Minervahaven in Amsterdam. Hoewel Govert nog nooit in een watervliegtuig gevlogen had, lukte het hem met drie medevluchters in de nacht van 5 op 6 mei 1941 onder de ogen van de Duitsers op te stijgen. Bij Engeland werd het toestel beschoten, omdat het een hakenkruis voerde. Govert slaagde er echter in het toestel ongeschonden op zee en bij Broadstairs aan het strand te krijgen. Na een lange omscholing werd hij Spitfirepiloot. Hij maakte 79 gevechtsvluchten tot hij op 5 juni 1942 ten noorden van Le Havre werd geraakt door een Duitse jager. Zijn vliegtuig stortte neer. Goverts lichaam is nooit gevonden.

De gemeente was in 1950 van plan de namen Rembrandtlaan en Jan Steenlaan te 'verhuizen' naar de nieuwe schilderswijk in Apeldoorn-West. De Rembrandtlaan zou Kersenlaan worden. De buurtbewoners zagen daar niets in en wilden Govert eren; zij pleitten voor Govert Steenlaan. De gemeente wilde dat niet en koos als 'compromis' voor Groenoordlaan, de naam van het geboortehuis van Govert. Een verwijzing die niet écht duidelijk is.

Buiten Apeldoorn is Govert Steen wel geëerd. In het restaurant 'Take Off Teuge' op het vliegveld Teuge, is in de achterwand van het clublokaal van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart een glas-in-lood gedenkraam aangebracht. Daarmee worden vijf leden van de vliegclub Teuge, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, herdacht. Govert Steen is één van hen.

In de HISTORISCHE VERZAMELING KONINKLIJKE MILITAIRE ACADEMIE bevindt zich het 'Klokje van Steen', de stuurwielklok van de Fokker T8W, die in 1967 aan de KMA werd geschonken door Luitenant Generaal KLu H. Schaper, de toenmalige Staatssecretaris van Defensie.
Onderstaande tekst staat op een driehoekige witmetalen plaat aan de achterzijde van het houten voetstukje waarop het klokje is geplaatst.
'Dit is de stuurwielklok van het Fokker watervliegtuig, waarmee de 2e Luitenant vlieger G. Steen op 6 mei 1941 uit bezet Nederland ontsnapte. Mede inzittenden waren de cavalerieluitenant Jhr. J.J.G. Beelaerts van Blokland, de Fokker technicus E.W. Boomsma en de verzetsman W.J. Lindeman. Het vliegtuig werd na aankomst in Engeland overgedragen aan de officier vlieger II H. Schaper, en bestemd voor uitvoering van bijzondere vluchten boven bezet gebied. De 1e Luitenant-vlieger G. Steen sneuvelde op 5 juni 1942 boven Frankrijk in de omgeving van Octeville'.

Deze tekst is v.w.b. de inzittenden niet helemaal juist: het ging om de 2e luitenant vlieger Govert Steen, de 1e luitenant der huzaren jhr. J. (Jan) J.G. Beelaerts van Blokland, de korporaal vliegtuigmaker E.W. (Wim) Boomsma en W. (Wybe) J. Lindeman, vliegtuigmonteur bij Fokker.

Meer over luitenant-vlieger Govert Steen

Klik op onderstaande afbeeldingen om die op ware grootte te zien.

No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving