Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Tableau Canadian Regiments en de Victory Walk
foto: Jelle Reitsma

Tableau Canadian Regiments en de Victory Walk


Bij de viering van 60 jaar bevrijding in 2005 werd gedacht aan een blijvende herinnering aan de Canadese eenheden die Apeldoorn hebben bevrijd. Het plan voor een raam met de regimentsemblemen in kleur in het stadhuis bleek te ambitieus.


Het werd in 2007 een eenvoudig passe-partout met de regimentsemblemen in zwart-wit op de 1e etage.

Maar in 2022 is het passe-partout vervangen door een tableau met daarop de regimentsemblemen in kleur. Een tweede exemplaar is door HKH Prinses Margriet tijdens haar bezoek van 12 tot 16 mei 2022 aan Ottawa  aangeboden aan de Canadese regering.

Door het wegvallen van de grote herdenking in 2020 en de reprise daarvan in 2021 kwamen er financiële middelen vrij. Mede door het succes van de Canadian Walk kwam het idee op om een soortgelijke audiotour – de Victory Walk - te organiseren om daarmee het verhaal te kunnen vertellen van de 14 regimenten die betrokken waren bij de bevrijding van Apeldoorn.

1st Canadian Infantry Division
De bevrijding van Apeldoorn was het werk van de 1st Canadian Infantry Division, die was samengesteld uit drie brigades en ondersteunende divisietroepen. De brigades bestonden elk uit drie infanteriebataljons, waren versterkt met tanks (eerst van de 1st Hussars, later van het Three Rivers Regiment) en werden gesteund door artillerie en genie van de eigen divisie. Voordat de divisie werd ingezet voor de bevrijding van Apeldoorn had zij in Italië gevochten vanaf de landing op Sicilië in juli 1943 tot in maart 1945. In die maand werd de divisie in het diepste geheim naar België en Nederland verplaatst om te  worden ingezet bij de bevrijding. In de meer gedetailleerde verhalen over de regimenten komen meer bijzonderheden over de Italiaanse campagne aan de orde.

Wat is dan wel de betekenis van al die regimenten, die ogenschijnlijk niet eens in de organisatie van de divisie voorkomen? Het regiment speelde in de Tweede Wereldoorlog geen tactische rol meer, maar hield de traditionele afkomst van de bataljons en afdelingen in ere, belangrijk voor het wij-gevoel van de mannen die in die eenheden dienden. Canadese militaire tradities sloten nauw aan bij die van de Engelsen. Britse regimenten rekruteerden regionaal en brachten dat tot uiting in de naam van regimenten; de Canadezen deden dat ook. Voorbeelden daarvan zijn het West Nova Scotia Regiment, de Saskatoon Light Infantry en het Loyal Edmonton Regiment. Canadezen van Schotse afkomst dienden bij de 48 Highlanders of Canada of bij de Seaforth Highlanders. Franstalige Canadezen maakten deel uit van het Royal 22me Régiment (22me Régiment Canadien Français). Ook vorstelijke of andere adellijke personen werden vernoemd in regimenten: b.v. Princess Patricia’s Canadian Light Infantry en het Royal Canadian Regiment. De officiële emblemen van de Royal Canadian Artillery (RCA) en Royal Canadian Engineers (RCE) zijn identiek aan die van de Engelse artillerie en genie. Canadese genisten hebben daarnaast nog een eigen embleem, waarin een goudkleurige bever– bekend vanwege zijn noeste vlijt – het centrale element vormt. Ook de tweetaligheid blijkt: naast het woord ENGINEERS is het woord GENIE opgenomen in het embleem. Nadat Canada Duitsland de oorlog had verklaard in september 1939 begonnen de regimenten mannen te werven als vrijwilligers voor inzet bij de oorlog in Europa. Die vrijwilligers werden ingedeeld in bataljons die de naam van het  regiment droegen.

Meer informatie over de 1st Canadian Infantry Division in de Tweede Wereldoorlog

De eenheden van de 1e Canadese Infanterie Divisie waren als volgt ingedeeld:

Meer weten over de organisatie van een:
infanteriebataljon
tankbataljon
afdeling veldartillerie
klik op de link.

De belevenissen van de eenheden die Apeldoorn hebben bevrijd worden in de Victory Walk verteld, aangevuld met uitspraken van veteranen en afbeeldingen uit die tijd. In de Victory Walk kan worden gekozen voor een versie van 1 minuut of een van 3 minutenersie. Dat is te kort om alle gevechtsacties van de eenheden te kunnen vertellen; door te klikken op de onderstaande regimentsnamen komt een meer gedetailleerd verhaal beschikbaar.
• Het mitrailleurbataljon van de divisie:  Saskatoon Light Infantry
• De drie infanteriebataljons van 1e Brigade:  
Royal Canadian Regiment,
Hastings & Prince Edwards Regiment
 en
48 Highlanders of Canada
• De drie infanteriebataljons van 2e Brigade:  
Princess Patricia's Canadian Light Infantry,
Loyal Edmonton Regiment  en de
Seaforth Highlanders
• De drie infanteriebataljons van 3e Brigade:  
Royal 22me Régiment
Carleton & York Regiment  en het
West Nova Scotia Regiment
• De ondersteunende tankbataljons:  
de 1st Hussars en het
Three Rivers Regiment
• De artillerie- en genie-eenheden van de divisie:  
Royal Canadian Artillery 
Royal Canadian Engineers.

Naast de officiële regimentsbenamingen kwamen er ook allerlei bijnamen voor:
- ‘The Red Patch Devils’ voor de 1st Canadian Infantry Division naar het rode mouwembleem en de vechtlust van de soldaten;
- het Royal Canadian Regiment: de ‘Royals’;
- het Hastings & Prince Edward Regiment werd afgekort tot de ‘Hasty P’s’;
- 48th Highlanders of Canada stonden bekend als de ‘Glamour Boys’. Bij een inspectie  door Koning George VI van Engeland verscheen het regiment bij gebrek aan beter met blauwe – i.p.v. met kaki beenwindsels. Dat vond de koning mooi en stond het regiment toe blauw te blijven dragen: vandaar de bijnaam.
- Princess Patricia’s Canadian Light Infantry werd aangeduid als de ‘Patricia’s’;
- de Seaforth Highlanders of Canada moesten het doen met ‘the Seafroth’;
- het Loyal Edmonton Regiment ging door het leven als de ‘Loyal Eddie’s’;
- het getal 22 (‘vingt deux’) van het Royal 22me Régiment werd in het Engels-Canadese ‘slang’ verbasterd tot ‘Van-Doo’s’;
- het West Nova Scotia Regiment heette familiair the ‘West Novies‘.
Auteurs gaan vaak heel gemakkelijk om met benamingen en gebruiken officiële aanduidingen, bijnamen en ‘afkortingen’ door elkaar en dat maakt het de argeloze lezer niet eenvoudig.

 

No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving