Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Emblemen Canadian Regiments
passe partout emblemen Canadian Regiments

Emblemen Canadian Regiments

De herdenking van 60 jaar bevrijding in 2005 kwam het idee op om te zorgen voor een blijvende herinnering aan de Canadese eenheden die Apeldoorn hebben bevrijd. Dat heeft in het voorjaar van 2007 gestalte gekregen door de regimentsemblemen van Canadese eenheden, die bij de bevrijding van Apeldoorn betrokken waren, in te lijsten.

De bevrijding van Apeldoorn was het werk van de 1st Canadian Infantry Division, die was samengesteld uit drie brigades en ondersteunende divisietroepen. De brigades bestonden elk uit drie infanteriebataljons, waren versterkt met tanks (van de 1st Hussars en het Three Rivers Regiment) en werden gesteund door artillerie en genie van de eigen divisie.

1st Canadian Infantry Division
Wat is dan wel de betekenis van al die regimenten, die ogenschijnlijk niet eens in de organisatie van de divisie voorkomen?
Het regiment speelde in de Tweede Wereldoorlog geen tactische rol meer, maar hield de traditionele afkomst van de eenheden in ere, belangrijk voor het wij-gevoel van de mannen die in het regiment dienden. Canadese militaire tradities sloten nauw aan bij die van de Engelsen. Britse regimenten rekruteerden regionaal en brachten dat tot uiting in de naam van regimenten; de Canadezen deden dat ook. Voorbeelden daarvan zijn het West Nova Scotia Regiment, de Saskatoon Light Infantry en het Loyal Edmonton Regiment. Canadezen van Schotse afkomst dienden bij de 48th Highlanders of Canada of bij de Seaforth Highlanders. Franstalige Canadezen maakten deel uit van het 22me Régiment Canadien Français. Ook vorstelijke of andere adellijke personen werden vernoemd in regimenten: b.v. Princess Patricia’s Canadian Light Infantry en het Royal Canadian Regiment. De officiële emblemen van de Royal Canadian Artillery (RCA) en Royal Canadian Engineers (RCE) zijn identiek aan die van de Engelse artillerie en genie. Canadese genisten hebben daarnaast nog een eigen embleem, waarin een goudkleurige bever – bekend vanwege zijn noeste vlijt – het centrale element vormt. Ook de tweetaligheid blijkt: naast het woord ENGINEERS is het woord GENIE opgenomen in het embleem.

Naast de officiële regimentsbenamingen kwamen er ook allerlei bijnamen voor:
- ‘The Red Patch Devils’ voor de 1st Canadian Infantry Division naar het rode mouwembleem en de vechtlust van de soldaten;
- het Royal Canadian Regiment: de ‘Royals’;
- het Hastings & Prince Edwards Regiment werd afgekort tot de ‘Hasty P’s’;
- 48th Highlanders of Canada stonden bekend als de ‘Glamour Boys’. Bij een inspectie tijdens de Eerste Wereldoorlog door Koning George VI van Engeland verscheen het regiment bij gebrek aan beter met blauwe – i.p.v. met kaki beenwindsels. Dat vond de koning mooi en stond het regiment toe blauw te blijven dragen: vandaar de bijnaam.
- Princess Patricia’s Canadian Light Infantry werd aangeduid als de ‘Patricia’s’;
- de Seaforth Highlanders of Canada moesten het doen met ‘the Seafroth’;
- het Loyal Edmonton Regiment ging door het leven als de ‘Loyal Eddie’s’;
- het getal 22 (‘vingt deux’) van het Royal 22me Régiment werd in het Engels-Canadese ‘slang’ verbasterd tot ‘Van-Doo’s’;
- het West Nova Scotia Regiment heette familiair the ‘West Novies‘.

Auteurs gaan vaak heel gemakkelijk om met benamingen en gebruiken officiële aanduidingen, bijnamen en ‘afkortingen’ door elkaar en dat maakt het de argeloze lezer niet eenvoudig. In het bovenstaande overzicht staan de eenheden in de voorgeschreven volgorde: infanterie, cavalerie, artillerie en genie.

De eenheden van de 1e Canadese Infanterie Divisie waren als volgt ingedeeld:
• Het mitrailleurbataljon van de divisie:
 Saskatoon Light Infantry
• De drie infanteriebataljons van 1e Brigade:
 Royal Canadian Regiment
 Hastings & Prince Edwards Regiment
 48 Highlanders of Canada
• De drie infanteriebataljons van 2e Brigade:
 Princess Patricia's Canadian Light Infantry
 Loyal Edmonton Regiment
 Seaforth Highlanders
• De drie infanteriebataljons van 3e Brigade:
 Royal 22me Régiment
 Carlton & York Regiment
 West Nova Scotia Regiment
• De ondersteunende tankbataljons:
 1st Hussars
 Three Rivers Regiment
• De artillerie- en genie-eenheden van de divisie:
 Royal Canadian Artillery
 Royal Canadian Engineers

No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving