Contact
contact
Locatie en route
route
zoek
Zoek in de site
Plaquette Samuel Esmeijer
foto: Albert Cnossen

Plaquette Samuel Esmeijer

Samuel Esmeijer, geboren op 20 december 1920, is als aankomend politieman vanaf het begin betrokken bij de illegaliteit en de hulp aan joden. In september 1943 duikt hij onder en sluit zich aan bij een verzetsgroep rond het illegale blad Trouw. Als tweeëntwintigjarige wordt hij lid van de KP (knokploeg) Rotterdam.

Zijn schuilnaam wordt Paul. Hij ontpopt zich als een expert op het gebied van overvallen. Onder zijn leiding wordt het Rotterdamse Huis van Bewaring gekraakt en uit het hoofdbureau van politie bevrijdt zijn groep 46 gevangenen. Later voert zijn groep diverse bevrijdingsacties uit en pleegt overvallen op distributiekantoren. Op grond van zijn ervaring wordt Paul gevraagd om te helpen bij een voorgenomen bevrijdingsactie in Apeldoorn, waarbij hij het leven laat. Zie ook Drie zwerfkeien aan de Sportlaan en Plaquette Frank van Bijnen.

Na de oorlog wordt Samuel Esmeijer postuum onderscheiden met het Verzetskruis. Een tweede eerbewijs voor de aspirant-politieofficier Esmeijer is de naamgeving van de Nederlandse Politie Academie, destijds gevestigd op de Kleiberg in Apeldoorn. Die heette sinds 1984 het Samuel Esmeijer Instituut. Dat gebouw staat vlakbij de plaats waar Paul op 28 november 1944, op drieëntwintigjarige leeftijd, werd doodgeschoten. In 2010 is de locatie aan de Kleibergweg verlaten; de plaquette is overgebracht naar de concernlocatie van de Politieacademie aan de Arnhemseweg.

Naast de oorspronkelijke plaquette is een tweede aangebracht met een portret van Esmeijer, zijn onderscheidingen en een tekst die overeenkomt met het bovenstaande 'verhaal achter het monument'.

In Rotterdam is onder andere het Samuel Esmeijerplein naar hem vernoemd.
No items found.
terug naar overzicht

Draai je telefoon
voor de beste beleving