Het Canadese leger en de bevrijding van Nederland
Het 1e Canadese Leger (ca. 250.000 man) bestond in 1945 uit het 1e en het 2e Canadese Legerkorps. Legerkorpsen werden samengesteld uit twee tot drie divisies – het Canadese leger beschikte over totaal vijf divisies - en de nodige ondersteunende eenheden, al naar gelang de uit te voeren opdracht dat noodzakelijk maakte.
Voor de bevrijding van Apeldoorn zette het 2e Canadese Legerkorps, onder bevel van luitenant-generaal Simonds, de 1e Canadese Infanterie Divisie in.
Deze divisie (ca. 18000 man) bestond uit drie infanterie brigades, vier afdelingen artillerie (kanonnen), een geniebataljon (voor bruggenbouw, wegherstel en opruimen hindernissen) en was versterkt met tanks (afkomstig van 6th Armoured Regiment, 1st Hussars en van 12th Armoured Regiment, Three Rivers Regiment) en verdere ondersteuning.
De 1e Infanterie Brigade bestond uit drie bataljons (elk ongeveer 850 man):
Royal Canadian Regiment
Hastings and Prince Edward Regiment
48th Highlanders of Canada
Deze brigade stak na de 2e brigade de IJssel over en leverde vervolgens gevechten bij Wilp, de Hoven, Twello en Teuge en bevrijdde Apeldoorn op 17 april 1945.
De bataljons van de 2e Infanterie Brigade:
Princess Patricia's Canadian Light Infantry
Seaforth Highlanders of Canada
Loyal Edmonton Regiment
Deze brigade stak op 11 april 1945 bij Gorssel de IJssel over en veroverde de westelijke oever. Nadat de 1e en de 3e brigade de IJssel over waren, volgden zij een meer zuidelijke route. De Patricia’s bevrijdden tenslotte Oosterhuizen, Lieren en Beekbergen op 17 april 1945.
Van de 3e Infanterie Brigade vochten bataljons van het:
Royal 22e Régiment (franstalig)
Carleton and York Regiment
West Nova Scotia Regiment
Zij opereerden ten zuiden van de 1e brigade. Ze vielen aan via Posterenk en Wilp en bevrijdden Ugchelen en Apeldoorn Zuid.
Na de geslaagde oversteek van de IJssel nam op 12 april 1945 het 1e Canadese Legerkorps de 1e Canadese Infanterie Divisie weer onder bevel. Deze divisie bevrijdde Apeldoorn en omstreken op 17 april 1945 en trok daarna verder naar het westen.
Het 1e Canadese Legerkorps bevrijdde vervolgens het westen van Nederland. In Nederland gaven de Duitsers zich op 5 mei in Wageningen over aan luitenant-generaal Foulkes, de commandant van het 1e Canadese Legerkorps, in het bijzijn van Z.K.H. Prins Bernhard.
Het 2e Canadese legerkorps rukte naar het noorden op, bevrijdde Twente, Overijssel, Friesland en Groningen en viel vervolgens het noorden van Duitsland binnen.
Regimentsemblemen zijn te zien op Emblemen Canadian Regiments.
Nog meer weten over het Canadese leger in de Tweede Wereldoorlog?
Verhalen van Canadese militairen
Het verhaal van Murray Parmiter
De slag om Otterlo, 17 april 1945
Het polsbandje van A.A. Gunn
De 'Kiwi kaart'